2010. december 19., vasárnap

Önbizalom kiírtása az óvodától kezdődően

Te is a padlón éled az életedet?

A legmagabiztosabb embereknek is vannak olykor kisebbrendűségi tapasztalataik, de gondolom, az számodra sem újdonság, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy

  • esetleg néha padlóra kerülünk, és aztán gyorsan felállunk,

    VAGY

  • az egész életünket a padlón töltjük, ahol bárki belénk törölheti a sáros bakancsát, és bárki és bármi(!) uralkodhat rajtunk, kénye-kedve szerint.
Mik az önbizalomhiány legfőbb tünetei? (Csak, hogy gyorsan tisztába tegyük, tudok-e neked segíteni.)

  • Nem tudod érvényesíteni az akaratodat, csak esetleg viták, hisztik, veszekedések árán.
  • A terveid rendre dugába dőlnek.
  • Szeretsz álmodozni, ábrándozni, de a megvalósítás lépéseire sosem gondolsz.
  • Nem találod meg a nagy Ő-t, csak tengsz-lengsz a kapcsolataidban, vagy épp magányos vagy
  • Nem találod a helyed a világban, fogalmad sincs, mihez kezdhetnél magaddal.
  • Állandóan másoknak akarsz megfelelni, mindig azt figyeled, mit gondolnak rólad mások.
  • Másoktól jövő dicséretre, elismerésre vágysz.
  • Társaságban, közösségben nem figyelnek rád, nem hallják meg a szavad. Ha valahogy a középpontba keveredsz, kínosan érzed magad.
  • Sokszor jut eszedbe ez: "Biztosan ÉN rontottam el valamit..."
  • Csúnyának, jobb esetben maximum átlagosnak tartod a külsődet.
  • Kedvenc reakciód: nekem mindegy... vagy: nem tudom...
  • Csapongsz a feldobott és a letargikus hangulat között. A jókedved sosem tart sokáig.
  • Sokat unatkozol.
  • Olyan emberek vesznek körül, akik uralkodnak rajtad, akik erősebb egyéniségek nálad.
  • Sikereid ellenére elégedetlen vagy magaddal, és úgy érzed, valami mindig hiányzik, visszahúz.
  • Túlságosan nagy hangsúlyt fektetsz a diplomák, bizonyítványok halmozására.
  • Rendszeresen találod magad megalázó, ciki helyzetekben.
Rossz hír: ha ezek közül kettő jellemző rád, akkor önbizalomhiányos vagy.
Jó hír:
tényleg van segítség, ráadásul nem kell sem terápiára járni, sem százezreket költeni új ruhatárra és stylistra.

"Honnan van ennyi önbizalma?"

Az önbizalom nem kívülről jön, hanem belülről.
Hopp, ennyi a titok, mehetsz Isten hírével!
Ja, hogy HOGYAN jön belülről, és hogyan hozhatjuk ki önmagunkból a maximális önbizalmat, és hogyan tarthatjuk meg örökre? Hát igen, ez már húzós kérdés, és egy önbizalomhiányos sosem fogja neked megválaszolni, mert fogalma sincs.

Sőt, a magabiztosaknak sincs fogalmuk róla, hogy ők mitől vannak tele önbizalommal, miért határozott a fellépésük, miért sugároznak jobban, mint társaik.
Azok, akiknek nincs önbizalmuk - és most ne menjünk bele az árnyalatok meghatározásába, beszéljünk azokról akiknek nincs, és azokról, akiknek van, az egyszerűség kedvéért - abban a hitben élnek, hogy majd akkor lesznek boldogok, sikeresek, céljukat elérő nők, amikor lesz önbizalmuk.

Ez a hozzáállás nemcsak nem célravezető, hanem veszélyes is. Ha neked nincs önbizalmad, és ennek még tudatában is vagy, akkor egy idő után az önbizalomhiány lesz a legfőbb önigazoló tényező az életedben:
- persze, nekem ez nem sikerülhet, hiszen kevés az önbizalmam...
- á, igen, ellentétben velem, neki azért sikerült, mert nagy az önbizalma...
- hát, ha több önbizalmam lenne, meg is próbálnám...
- úgy irigylem azokat, akiknek nagy az önbizalmuk, de hát nekem ezt osztotta a sors...

Ilyenkor felteszem a provokatív kérdést: jó így élni? Jó a padlóról szedegetni fel a morzsákat, ahelyett, hogy végre az élet nagy tortájából hasítanál magadnak?


Mindenki maximális önbizalommal születik, mert amíg ki nem
fejlődik a saját énképünk (úgy 18-24 hónapos korunkra), addig egynek hisszük magunkat az anyukánkkal - vagy a hozzánk legközelebb álló felnőttel - és azt hiszem nem kell magyaráznom, hogy ez micsoda erőt jelent a számunkra, és a személyiségünk számára. Ha nem lenne ez az óriási önbizalmunk, akkor el sem kezdenénk fejlődni! Holott ez az időszak a fénysebességű fejlődésről szól a gyerekek életében, igaz?

Menjünk tovább:

2 éves korunktól kezdve,  meg kell küzdenünk az önbizalmunkért, hiszen megváltozik a világképünk, és leválunk a szeretett felnőttról. Ezernyi dolog hat ránk, külső körülmények, család, a szülők, a testvérek, nem várt események, traumák, és még sorolhatnám. Gyerekként szinte képtelenek vagyunk hatni az önbizalmunk mértékére, az teljes egészében a külvilágtól függ, ugyanis az óvodás kortól kezdve, a külvilág durván beavatkozik az életünkbe.

A flow elmélet szerint, minden ember akkor boldog, amikor olyasvalamivel foglalkozhat, amiben teljesen el tud mélyedni, szinte át tud lényegülni. Gondolj magad elé, egy kisgyereket, ahogy a saját kis világában elmerülve játszik, és szinte ki sem lehet ebből az állapotból billenteni. Ő ilyenkor egy kisisten. Tökéletesen eggyé tud válni a tevékenységével szellemileg-lelkileg áramlik az energia, a külvilág teljesen kizáródik, és új világ születik benne.

Míg el nem kerül az óvodába. (Figyelem, kedélyborzoló rész következik.) Az óvodában, már az első napokban arra SZOKTATJÁK a gyerekeket, hogy fel kell venniük az óvodai ritmust. Akkor is, ha az teljes egészében ellentmond a saját ritmusának. Egy időben megyünk kezet mosni, tízóraizni, utána előírt ideig játszunk, azt, amit az óvónők kitalálnak nekünk, fejlesztenek minket, aztán jön az ebéd, kézmosás, fogmosás, mindezt időre...

Minicsoportban még próbálják rugalmasan kezelni az ellenállóbb - rendszeresen flow-ban lévő - gyerekeket, de aztán gyorsan kiborul a bili: Lujzi nem akar játszani a többiekkel, Lujzi sosem akar tízóraizni, Lujzi sosem akar fogat mosni, Lujzi kicsit kilóg a sorból.

Persze, mert Lujzinak alapvetően nagy az önbizalma, ugyanis csinál magának. Nincs arra szüksége, hogy külső támogatást kapjon ahhoz, hogy kerek egésznek és boldognak érezze magát. Rendszeresen flow-ban van.

De a rendszer nem kímél. Betör.

Az óvodában még csak-csak könnyű kiharcolni magunknak, hogy hadd csinálhassuk, amit akarunk, de 6 éves kortól, az iskolakezdéssel egyidejűleg, elveszítjük a belső önbizalomnövelő képességünket, és végleg átállunk a külső tényezőkre, mert örökre elszakítanak minket a belső önbizalom növelés lehetőségétől. Egyszerűen nem hagynak rá IDŐT és LEHETŐSÉGET, a módszernek pedig a csíráját is kiirtják belőlünk! Nem tehetünk másképp: betörünk. Ahhoz nagyon MÁS-nak kell lennünk, hogy ez ne következzen be, márpedig lássuk be, a többség nem MÁS (éppen ezért többség).

Az iskolakezdéstől számítva, egész életünkben a flow élményt, ezt a jó érzést keressük, hajszoljuk, és nem értjük, miért nem természetes számunkra a boldogság érzése. Nem köntörfalazok: erőszakot vesznek rajtunk. Erőszak áldozataivá válunk: megtörik az önbecsülésünket, elveszik a természetes önbizalomnövelő képességünket.

Most jön a jó hír: ezt a képességet most visszakapod.

Már látom a gondolatokat a fejedben: na persze, ami nem volt, nem létezett számomra évtizedeken keresztül, azt majd most megkapom egy csapásra? 

Igen. De nem megkapod, hanem megcsinálod magadnak! Csinálsz magadnak önbizalmat. De nem csak magadnak, hanem képessé válsz arra is, hogy csinálj másoknak! Az az igazi!

MIÉRT van szükséged önbizalomra?

Mert anélkül úgy járnál, mint az úton átkelni akaró kisegér, aki aztán azt veszi észre, hogy átvonult rajta egy elefántcsorda. Ha nem vagy okos, ügyes, erős, határozott, akkor úgy eltaposnak, mint a szél. Nemcsak a példában, hanem a való világban is.
Ugye nem akarod, hogy eltapossanak, sárba tiporjanak, megalázzanak, lenézzenek mások? Főleg olyanok, akik úgy egyébként a lábad nyomába sem léphetnének... Mégis, ők uralkodnak. Nem a tehetségük miatt, nem a jóságuk miatt, hanem azért, mert erőszakosak, és bizony ehhez megvan még az önbizalmuk is.

Neked ilyen világban, ilyen emberek - nők és férfiak - között kell érvényesülnöd. Ehhez most kezedbe adom a titkok kulcsát.

Forrás 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése