2010. november 9., kedd

A névaadásról röviden...

Minden gazdagságom hangok és szavak,

S néhány általuk kimondott gondolat,

Egyet elmondok neked,

Ha igaznak hiszed:

Mondd el mindenkinek.

Gondolkoztam, milyen nevet adhatnék Neked,

Amiről Te is hiszed, hogy igazán szép lehet...


Gyermekünk nevét adhatjuk egy pillanatnyi elgondolás, érzés alapján is, de alaposan megfontolt döntés alapján szintén.

A hirtelen kiválasztott név is ugyanúgy lehet jó, mint a másik.

Választhatjuk a szó kellemes dallama, betűinek jól eső csengése miatt is vagy akár az utolsó pillanatokban, például amikor már látjuk kisbabánkat és az dönt, amilyet ott és akkor el tudunk hozzá képzelni.

A divat és a csillogó sztárok világa is nagy úr, sokan hírességek nevét adják gyermeküknek vagy ami aktuálisan felkapott.

Ezek ellentéte, a hagyomány is legalább ilyen nagy hatással bír a leendő szülőre, ha névválasztásra kerül a sor,hiszen a családokban általában vannak bevett névadási szokások, íratlan szabályok erre vonatkozóan (is), például a szülők nevét adják tovább vagy a nagyszülőkét.

Manapság a nevek jelentését is egyre gyakrabban megnézik névadás előtt,ami lehet ezoterikus, számmisztikai, történelmi, vallási, mitológiai szempontok alapján is.

S végül, de nem utolsó sorban a vezetéknévről se feledkezzünk ám el!Hiszen emellett fog csilingelni, döcögni ékeskedni vagy lehúzni az a sokat ízlelgetett, becézgetett keresztnév(-:

Sok esetben az adott keresztnév becézési formáit is átgondolják a végleges döntés előtt, illetve hogy összhatásában vajon milyen lesz gyermekünknek egy egész életen át viselni az általunk meggondoltan vagy meggondolatlanul , jól vagy rosszul , felelősen vagy felelőtlenül választott nevet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése